VIŠE O SPLITU I SPLITSKO-DALMATINSKOJ ŽUPANIJI

Split je najveći grad u Dalmaciji, drugi po veličini grad u Hrvatskoj. Prema posljednjem popisu stanovništva provedenom 2011. godine Split ima skoro 180 tisuća stanovnika. Druga je po veličini hrvatska teretna luka, ali i jedna od vodećih putničkih luka na Mediteranu. Upravno je središte Splitsko-dalmatinske županije.

Split je smješten na jadranskoj obali, u srednjoj Dalmaciji, na Splitskom (Marjanskom) poluotoku. Premda s tri strane okružen morem, Split je obilježen i okolnim planinama, Mosorom na sjeveroistoku, Kozjakom na sjeverozapadu te brdom Marjan, jednom od najvažnijih gradskih simbola, na zapadnom dijelu poluotoka - u blizini stare gradske jezgre.

Split okružuju otoci Brač, Hvar, Šolta i Čiovo.

Split ima sredozemnu klimu, koju karakteriziraju suha i vruća ljeta i prohladne, ali umjerene i vlažne zime. Prosječna temperatura zraka najtoplijeg mjeseca viša je od 22°C, a najhladnijeg viša od 4°C.

Split zimi
Zahvaljujući mediteranskoj klimi, zime u Splitu su blage, traju od prosinca do ožujka, ali stvarni doživljaj zime može se osjetiti tek u veljači. S obzirom na 2700 sunčanih sati godišnje, dobar dio zime može se uživati u svim blagodatima koje Split pruža, od razgledavanja Dioklecijanove palače sve do kušanja ukusnih delicija u brojnim restoranima, te na Božićnom sajmu na Rivi, koji traje kroz cijeli prosinac. Nije tako neobično provesti sunčana zimska jutra sjedeći na terasama kafića.

Split u proljeće
Proljeće u Splitu traje od ožujka do lipnja, i jedno je od najboljih doba za posjetiti Split. Prosječna temperatura iznosi idealnih 20°C, obiluje s mnogo sunčanih razdoblja idealnih za šetanje Marjanom, izlete, pa čak i kupanje u kasno proljeće. U ovom godišnjem dobu Split počinje živjeti svoj život na otvorenom, kad se njegove ulice i trgovi bude.

Split ljeti
Iako ljeto koje se proteže od lipnja do rujna obilježavaju visoke temperature, ponekad i preko 35°C, osvježenje možete pronaći u prekrasnom Jadranskom moru na splitskim plažama ili obližnjim otocima. Ljetne večeri možete upotpuniti raznim događanjima kao što su Dani Dioklecijana, Splitsko ljeto i mnogim drugim, gdje svatko može pronaći nešto za sebe, i gdje ćete doživjeti pravu ljetnu mediteransku vrevu.

Split u jesen
Jesen u Splitu traje od rujna do prosinca, nekima možda i nije omiljeno godišnje doba, ali po mnogo čemu to je najljepše doba za posjetiti Split, posebno krajem rujna i u listopadu. Doba je to kad je temperatura mora idealna, ljetne vrućine jenjavaju, a glavna sezona još traje.

Panorama Splitske rive

Izvor: Facebook grada Splita

Splitsko-dalmatinska županija je upravno-teritorijalna jedinica u srednjoj Dalmaciji sa sjedištem u Splitu. Prostorno je najveća hrvatska županija, ukupne površine 14.045 km2 od čega 4.572 km2 otpada na kopno. Godine 2011. je imala 454.798 stanovnika.

Županija ima tri glavne reljefne cjeline: visoko zaleđe (Zagora) s brojnim krškim poljima, uzak i gusto naseljen obalni pojas, te otoke. Dio Dinarida čini granicu s Bosnom i Hercegovinom, dok planine Kozjak, Mosor i Biokovo razdvajaju obalni pojas od zaleđa.

Županiju s ostatkom Hrvatske povezuje nedavno sagrađena autocesta Split-Zadar-Karlovac-Zagreb s četiri trake, kao i lička željeznica. Međunarodna zračna luka Split-Kaštela koristi se uglavnom za turističke letove ljeti, a postoji i manja međunarodna zračna luka na otoku Braču, te letjelišta u Sinju i na otoku Hvaru.

Klima
Uglavnom prevladava sredozemna klima, u Zagori izmijenjena sredozemna, a višim predjelima sredozemna s utjecajima kontinentalne i planinske te planinska klima.

Slika bunari Rajcice

Foto: Mario Španjić

Punih 17 stoljeća traje priča o Splitu, još otkako je rimski car Dioklecijan odlučio baš na tom poluotoku blizu velikog rimskog grada Salone izgraditi palaču u kojoj bi u miru proveo posljednje godine svoga života. U tih 1700 godina Palača je polako postajala i postala grad, koji danas mami bogatom tradicijom, veličanstvenom poviješću, ljepotom prirodne i kulturne baštine.

Dioklecijanova palača i cijela povijesna jezgra Splita na spisku su svjetske baštine UNESCO - a još od 1979., i to ne samo zbog izvanredne očuvanosti same Palače, nego bar jednako zbog toga što Palača i njezin grad (ili grad i njegova Palača, kako vam drago) i dalje žive punim životom. U toj strukturi vidljivi su i još uvijek živi svi povijesni slojevi od starog Rima, preko srednjeg vijeka do danas. Šetnjom kroz drevni grad moguće je putovati kroz vrijeme, promatrati vrhunske primjere antičke arhitekture poput Peristila, srednjovjekovne romaničke crkvice i gotičke palače, renesansne portale plemićkih kuća, barokne fasade, sve do moderne arhitekture izvanredno uklopljene u bogatu baštinu.

Split je grad olimpijaca - A tih je imena već danas ravno 75, što Split čini istinskom hrvatskom sportskom prijestolnicom. Neki kažu da nema nijednog grada na svijetu koji ima toliko osvajača medalja u odnosu na broj stanovnika. Teško je provjeriti, ali vjerojatno nije daleko od istine.

Slika Splitskog Peristila

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Robert Barilla

Splika Dioklecijanove Palače

Izvor: moza.web

POZNATE LIČNOSTI

Split je grad bogatog kulturnog i povijesnog naslijeđa, grad umjetnosti i raskošne arhitekture ali i grad sporta i pjesme. U nastavku upoznajte neke od Splitskih slavnih ličnosti

Goran Ivanišević - rođen u Splitu, 13. rujna 1971.

je umirovljeni hrvatski tenisač, do 2021. bio je jedini Hrvat koji je osvojio Wimbledon (2001.). Također je i jedini tenisač u povijesti koji je pobijedio na Wimbledonu s pozivnicom, kao i tenisač s najnižim plasmanom u vrijeme pobjede - 125. Nakon pobjede, skočio je na 16. mjesto.

Bio je članom hrvatske teniske reprezentacije prilikom osvajanja Davis Cupa 2005. godine. Također ima dvije brončane medalje s OI 1992. u Barceloni (pojedinačno i u paru s Goranom Prpićem).

Najviši plasman karijere na ljestvici tenisača bilo mu je drugo mjesto, ostvareno 1994. godine.

Izvor: Slobodna Dalmacija. Fotografija: AFP

FACEBOOK

TOP