Kako funkcionira Europska unija, koje politike izravno utječu na svakodnevni život te kakve su mogućnosti rada i studiranja u drugim državama članicama. Među ostalim moglo se doznati na manifestaciji koju je 9. svibnja u središtu Splita upriličila Javna ustanova RERA SD, odnosno Splitsko-dalmatinska razvojna agencija koja je ujedno predstavila i svoje projekte koji se financiraju iz sredstava Europske unije.
Predstavljena je i još jedna vrijednost EU, Kulinarska Baština Splitsko-dalmatinske županije. Splićani su se gostili autohtonim i tradicijskim proizvodima Kulinarske Baštine koji su dio međunarodno priznate oznake Culinary Heritage Europe. Tako su se na degustacijskom stolu našli zaštićeni proizvodi: bračka torta hrapaćuša, poljički soparnik, torta makarana, imotski pršut zatim sir, riblje prerađevine i kruh ispod peke. Sve su to proizvodi za koje možemo kazati da su dio naše tradicije, autohtoni od sirovina koje su rasle pod našim suncem, u našoj zemlji, moru i rijekama i pripremljeni na naš način.